Anestezideki amaç, bebeğin veya çocuğun operasyon sırasında ve sonrasında ağrı duymamasını sağlamaktır. Her ne kadar genel anesteziye bağlı komplikasyonlar artık Modern Tıpta daha az görülse de, en uygun, en az riskli, EN AZ YAN ETKİLİ ve en çok tercih edilen (edilmesi gereken) anestezi yöntemi “Lokal (bölgesel) Anestezi”dir. Lokal anestezi operasyon bölgesine anestezik madde içeren preparatlarla uygulanan, bölgesel bir uyuşturma tekniğidir.
Günümüzde doktorların zaman darlığı, ve ameliyathanede geçen zamanın maliyetlere yansıyabilmesi ve lokal anestezinin özellikle büyük çocuklarda meşakkatli ve uzun olması gibi nedenlerle maalesef genel anestezi yöntemi tercih edilmektedir. Bu durum sünnet maliyetlerini de arttırmaktadır.
NES (Sinir Koruyucu Sünnet Tekniği) diğer sünnet yöntemlerine göre daha uzun sürdüğü için iki faklı lokal anestezi uygulaması da yapılır. Lokal anestezik etki iyice oluşmadan işleme başlanmaz (ACELE YOK, DİKKAT VAR!). Operasyon öncesi lokal anestezik kremler en az bir saat öncesinden, bir- iki kez sünnet bölgesine masaj ile sürülür. Bu sayede NES’te kullanılan lokal anestezik maddenin verildiği çok ince, ÖZEL atravmatik enjektör iğnesinin bile ağrıya yol açmaması beklenir.
NES tekniği uzun soluklu, emeği yoğun bir operasyon yöntemidir. Çocuğun operasyon masasına alınmasından pansumanın sarılmasına kadar en az kırkbeş dakikalık bir süre geçmektedir. Şiddetli ağrı duyulması özellikle büyük çocukları tedirgin edip, psikolojilerini olumsuz yönde etkileyeceğinden sürece adaptasyonlarını zorlaştıracaktır. Bu nedenle lokal anestezi sırasında çok ince ağrılar dışında yoğun ağrının duyulmaması en önemli NES Kriterindendir.
Önemli Not: Yan tarafta görmüş olduğunuz görseller NES (Sinir Koruyucu Estetik Sünnet) operasyonları sırasında çekilmiş olup, yayınlanabilmeleri için ebeveynlerin onay ve izinleri alınmıştır.
KAYNAKLAR:
- Snellman LW1, Stang HJ. Prospective evaluation of complications of dorsal penile nerve block for neonatal circumcision. Pediatrics. 1995 May;95(5):705-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7724307