Sünnet Sonrası Bakım

Sünnet sonrası bakım

Sinir Koruyucu Estetik Sünnet

  • Kanama kontrolü:
    Bebeklerde sünnetten sonra, sık kanama kontrolü yapmak şartıyla, alt bezleri bağlanabilir. Pansuman sargısında ve bebek bezinde biraz kan görülmesi normaldir. Eğer kanama varsa, yaraya steril bir gazlı bezle – hafifçe sıkarak- baskı uygulanır. Genellikle bu işlemi üç-beş dakika süreyle yapmak yeterli olacaktır. Buna rağmen kanama durmazsa on dakika daha aynı işleme devam edilir. Kanama hala devam ediyorsa doktor mutlaka aranmalıdır; daha kapsamlı bir girişim gerekebilir.
    Sinir koruyucu estetik sünnet tekniğinde büyük damarlar korunduğu için, kanama pek görülmez.
  • Görünüm:
    Sünnet operasyonundan sonraki ilk günde pansuman açıldığında operasyon bölgesi kırmızı, ödemli morarmış görülebilir. Bu durum normaldir.
    Sinin koruyucu estetik sünnet tekniği’nde korunan dokuların kalınlığına bağlı olarak, yara hattı boyunca simit şeklinde bir kabarıklık oluşabilir. Bu durum zamanla düzelir.
    Sünnet derisinin penis başıyla olan yapışıklığı serbestleştirilirken penis başının cildinin sıyrılmasına, dış ortama maruz kalarak sürtünmesine ve kurumasına bağlı olarak kabuklanmalar oluşabilir. Kesi yerinden sızan kanın pıhtılaşmasına ve bunu takiben açığa çıkan seruma bağlı olarak sarı-kırmızı renkli, sulantılı birikinti ve bunu izleyen kahverengi bir kabuklanma görülebilir. Kabukların kendiliğinden düşmesi iyileşme açısından daha sağlıklıdır.
    Bazen sünnetten sonra penis başı mor görünür. Ebeveynleri genellikle çok telaşlandıran bu durum bebeğin damarsal yapılarıyla ilgili olup, normaldir.
  • Pansuman:
    Pansuman doktorun önerisi doğrultusunda genellikle sünnet operasyonundan sonraki birinci günde çıkarılır. Eğer bu süreden önce sargı düşerse tekrar değiştirmeye gerek kalmaz. sargı açılırken yapışıklık olursa, ılık oturma banyosu veya kantaron yağı ile yumuşatılıp, çıkarılır. Eğer baş kısmı bebek bezine yapışmışsa yine oturma banyosu yaptırılarak bez ayrılır. Sünnet dikiş bölgesine, penisin baş kısmına ve bebek bezinin penise karşılık gelen iç kısmına, yapışmayı engellemek için günde birkaç kez kantaron yağı, antibiyotikli krem veya vazelin sürülür. Bu işlemi iyileşme dönemi boyunca, 4-5 gün süreyle tekrarlanır.
    Üçüncü günden itibaren ılık banyolar yaptırılabilir. Pansuman açıldıktan sonraki ilk bir haftada, yanmaya neden olacağı için sabun kullanmamak gerekir.
    On gün içinde yara çevresindeki ödem (şişlik) geriler ve baş kısmındaki sulantılı-kızarık durum düzelerek tam iyileşme olur.
    Sıyrılan baş derisinin dikiş yerine tekrar yapışmasını önlemek amacıyla, her iki elin baş ve işaret parmaklarıyla, deriyi geriye doğru gerecek şekilde penis kökünden içeriye doğru iyice bastırılır. Açılan kısma kantaron yağı yağlanır. Bu manevra bebeğin altı her açıldığında yapılmalıdır. Bebeğin canı yanar düşüncesiyle korkmadan uygulamak gerekir. Aksi taktirde, bir yapışıklık olduğunda, bunun açılması işlemi çok daha ağrılı olacak ve iyileşme süreci uzayacaktır.
  • Ağrı yönetimi:
    Sünnetten sonra paracetamol (asetaminofen), ibuprofen gibi ağrı kesici şuruplar verilebilir.
    Ağrı sinir uçlarından açığa çıkan maddelerin etkileri sonucu oluşur. Sinir koruyucu estetik sünnette sinirler ve sinir cisimcikleri kesilmediği için, ağrı çok az olur. Bu nedenle yüksek dozda ve sık aralıklarla ağrı kesici ilaçların kullanımına gerek kalmaz ve bunlara bağlı yan etkiler görülmez.
  • Aktivitenin kısıtlanması:

Operasyondan sonraki ilk günlerde basınca bağlı kanama ve ödemin oluşmaması için bebek dik tutulmamalı, ayakta gezdirilmemelidir. Yara yerine gelebilecek bir çarpmayı önlemek amacıyla bebek sırtüstü yatırılmalı; yuvarlanmasına, yüzükoyun dönüp, sürtünmesine izin verilmemelidir.
Sünnetten bir-iki gün sonra bebek araba koltuğuna oturtulabilir.
Daha büyük çocuklarda, operasyondan sonraki iki hafta boyunca bisiklet gibi üzerine binmesini gerektiren oyuncakları kullanmaması, düşmeye bağlı bir travmayla karşılaşmamak için koşmaması yerinde olacaktır. Çocuğun havuza veya denize girebileceği zamanı, jimnastik ve diğer sporlara ne zaman başlayabileceğini doktoru söyleyecektir.
Okul çağındaki çocuk kendisini rahat hissederse, operasyondan sonraki 3-5 gün içinde okula dönebilir.

  • Barsak hareketleri:

Yarada basınca bağlı kanama riski nedeniyle, barsak spazmını ve ıkınmayı önleyici önlemler alınmalıdır. Çocuğun kabız kalmaması için meyve, meyve suları ve sebzeler verilmelidir. Eğer kabızlık görülürse laktuloz içeren şuruplar ve/veya pediatrik gliserin suppozituar (fitil) uygulanabilir.

Aşağıda belirtilen durumlarda MUTLAKA VE ÇEKİNMEDEN doktora haber verilmelidir!!!

-Yara yeri boyunca aşırı kızarıklık, artmış ödem (şişlik), sıcaklık artışı, kötü kokulu akıntı gibi herhangi bir infeksiyon bulgusuna rastlanırsa,

  • Çocuğun ağrısı giderek artıyorsa veya ağrı kesicilere rağmen hafiflemiyorsa,
  • On dakika süreyle yapılan baskıya rağmen dikiş yerinden gelen kanama durmuyorsa (İlk iki gün görülen küçük sızıntılar normaldir.),
    -Çocuğun ateşi oral 38,5 ◦C, rektal 39 ◦C olursa,
    -Ebeveynlerin herhangi bir ciddi soru veya şüphesi olursa.

Kaynaklar:

  1. A nerve sparing circumcision with minimal foreskin mucosa (NSCMFM; C. Mmeje, J.L. Marmar Urology, Robert Wood Johnson Medical School at Camden, Camden, NJ.
  2. Male and Female circumcision, Denniston et.al, Kluwer academic / Plenum publishers, New York, 1999. Pp. 9-18.
  3. Bazmamoun H, Ghorbanpour M, Mousavi-Bahar SH. Lubrication of circumcision site for prevention of meatal stenosis in children younger than 2 years old. Urol J. 2008 Fall;5(4):233-6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19101896

Op. Dr. Hakan ERDOĞAN
Üroloji Uzmanı

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan yazılar ve fotoğraflar Dr. Hakan Erdoğan’a ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. Dr. Hakan Erdoğan her türlü yasal işlemi başlatma hakkına sahiptir.Bu web sitesinin içeriği sadece bilgilendirme amaçlı olup, site içerisinde yer alan bilgiler tıbbi öneri, tanı-tedavi veya yaptırım unsuru olarak kabul edilmemeli; herhangi iri karar ve eyleme zemin oluşturmamalıdır.

©2018 nessunnet Tüm hakları saklıdır.