Yapılan tüm sünnetlerin yaklaşık %2-10’u oranında komplikasyon görülür. Bu oran, sünnet konusunda uzmanlaşmamış, özellikle hekim harici kimseler tarafından yapılan sünnetlerde çok daha artar.
En sık görülen komplikasyonlar:
Kanama:
En sık görülen komplikasyonların başında gelir. Dikkatsiz, özensiz ve yanlış teknikle yapılan sünnetlerde kesilen cilt altı damarların gözden kaçması veya iyi bağlanmaması sonucunda ortaya çıkar.
Bazen pıhtılaşma bozukluğuna bağlı olarak kanama görülebilir.
Özellikle yeni doğan bebeklerde ilk hafta içinde sünnet yapılacaksa, pıhtılaşma bozukluğuna bağlı kanama sorunları önlemek için doğumdan hemen sonra K vitamini enjeksiyonu yapılabilir.
Küçük sızıntıların önemi pek yoktur ama damlama şeklinde kanama görülürse hemen ilgili doktora haber verilmelidir.
Hematom:
Penis derisi altındaki kanamaya ve kanın pıhtılaşmasına bağlı kırmızı-koyu vişne renkli şişliktir.
Ödem:
Dokunun tabakaları arasında fazla sıvı birikmesine bağlı şişmesidir.
Penis başının kabuklanması:
Yapışık sünnet derisinin sıyrılması sırasında penisin baş kısmında soyulmalar oluşabilir. Soyulan kısımlardan açığa çıkan serumun ve uygulanan kremlerin kurumasına bağlı olarak bu durum gözlenir. Telaşlanmadan, mümkün olduğunca bu kabuğun kalkmamasına özen göstermek gerekir. Çünkü altındaki taze dokuları korumaktadır. Bu durumlar genellikle sünnetten sonraki yedi-on gün içinde düzelir.
Enfeksiyon:
Sünnet yara yerinde ve penis baş kısmında meydana gelebilir. Hijyenik olmayan ortamlarda, steril olmayan aletlerle yapılan sünnetlerde enfeksiyon sık görülür. Özellikle asepsi-antisepsi koşullarının neredeyse hiç sağlanmadığı toplu sünnetlerde Hepatit B ve Hepatit C gibi çok önemli hastalıkların çocuklara bulaştırılma riski oldukça fazladır.
Ağrı:
Özellikle idrar yaparken idrar borusundaki idrarın yaptığı basınca bağlı olarak daha da artar. NES (Sinir koruyucu estetik sünnet) yöntemiyle yapılan sünnetlerde sinirler kesilmeyip, hasara uğramadığı için pek ağrı olmaz.
Meatal stenoz:
İdrar borusunun deliğinin kapanması veya daralmasıdır. İdrar deliğinin bebek bezine sürtünmesine bağlı tahrişi, idrar deliğinin içinde kuruyan merhemin yumuşatılmadan, hızlıca kaldırılması ve bazen de idrar deliğinin alt kısmını besleyen atardamarın (frenular arter) kesilmesi sonucu gelişen doku hasarının (ülser) iyileşirken kötü nedbeleşmesinden (skar) kaynaklanabilir.
Meatitis:
İdrar borusunun deliğinin enflamasyonudur (yangı). Buraya yanlışlıkla sürülen merhemlerin ve iyotlu antiseptik solusyonların tahriş edici etkilerine bağlı olarak da gelişebilir.
Çok ciddi komplikasyonlar:
Sünnet derisinin çok fazla kesilmesine bağlı Fonksiyonel bozukluk:
Sünnet derisinin fazla kesilmesi, peniste kısalmaya, penis gelişiminin engellenmesine, çocuklukta ve yetişkinlikte ağrılı ve gergin sertleşme, ciltte gerilme, çatlama ve kanamalara neden olabilir.
Uretral fistül:
İdrar borusunun (uretra) kesilmesi veya delinmesine bağlı idrarın buradan gelmesi durumudur. Edinsel (iatrojenik) hipospadias meydana gelir.
Penis başının kısmi veya tam kesilmesi:
Daha çok özensiz, acele ve tecrübesiz ellerde yapılan sünnetlerde görülür. Nadiren penis gövdesinin kesildiği vakalar da görülmektedir.
Penisin erektil (sertleşen) dokusunun hasarı:
Buraya verilen bir hasar sertleşmeyi sağlayan çubuk şeklindeki bu yapıların açılmasına ve fonksiyon kayıplarına neden olabilir.
Müdahale gerektiren ağır kanamalar:
Çocuğu şoka sokacak kadar fazla olabilir, hatta farkına varılmazsa ölüm bile görülebilir.
Şiddetli enfeksiyon:
Yara yerinde başlayan infeksiyonun daha geniş alanlara yayılmasıyla olur.
Kozmetik görünüm bozukluğu:
Hatalı operasyonlara bağlı ortaya çıkan görünüm kusurlardır. Plastik Cerrahi yöntemleriyle rekonstrüksiyon (onarım) gerekebilir.
Skar (Kötü nedbeleşme):
Dikiş yerinin yukarısındaki mukoza ile dikkatsiz soyulan glans arasındaki yapışıklıklar (bantlar), cilt köprüleri oluşabilir. Sünnet derisinin koterle yakılarak kesilmesi veya cilt dikişlerinin atması nedeniyle yara kenarlarının birbirinde uzaklaşabilir; yanlış kaynayarak skar dokusunu arttırıp, kötü bir görünüme neden olabilir.
Sünnet derisinin eksik çıkarılması:
Operasyondan sonra penis başının tamamının ya da bir kısmının sünnet derisi içinde kalması durumudur. Yeterince bir ölçüm yapmamaktan, rastgele işlem yapmaktan kaynaklanır. İkinci bir operasyonla kalan fazla sünnet derisinin çıkarılır. Maalesef aile ikinci bir kez, hem de daha fazla bu stres ve eziyeti yaşar.
Allerjik reaksiyonlar (anaflaksi) gelişmesi:
reaksiyonlar görülebilir. Lidocaine, prilocaine lokal gibi anestezik maddelerin yüksek dozda kullanılması durumunda kanda “methemoglobinemi” denilen ciddi yaşamsal durumlar gelişebilir. Bu maddelerin yanlışlıkla damar içine verilmesine bağlı olarak kardiomyopati (kalp kası hasarı) oluşabilir.
Cinsel haz ve orgazm şiddetinin zayıflaması:
En önemli sünnet komplikasyonlarından biri olup, pek gündeme getirilmez. Yüzeyel sinir ve sinir cisimciklerinin kaybına bağlı olarak erojenik duyuların azalmasından kaynaklanır.
Psikolojik bozukluklar:
Özellikle fallik dönemde (3-6 yaş arası), anksiyete ve korku içinde olan çocuklara zor kullanılarak, hatta şiddet uygulanarak yapılan sünnetlerden sonra ortaya çıkabilir. Çocuklarda, ebeveynlere karşı ileri boyutta güvensizlik ve öfke duygusu gelişebilir.
ÖNEMLİ UYARI: Bu sayfada yayınlanan görsellerin tümü Op. Dr. Hakan ERDOĞAN’ın arşivinden alınmıştır. Herhangi bir nedenle izinsiz kopyalanıp, çoğaltılamaz.
KAYNAKLAR:
- J. Shulman, MD; N. Ben-Hur, MD; Z. Neuman, MD. Surgical Complications of Circumcision. Am J Dis Child. 1964; 107(2): 149-154. http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=500844
- N. Williams and L. Kapila. Complications of circumcision. British Journal of Surgery, Volume 80, 1231-1236,October 1993. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8242285
- Aaron J. Krill, Lane S. Palmer, and Jeffrey S. Palmer. Complications of Circumcision. Scientific World Journal. 2011; 11: 2458–2468. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253617/
- Morris L. Sorrells, James L. Snyder, Mark D. Reiss, Christopher Eden, Marilyn F. Milos, Norma Wilcox and Robert S. Van Howe. Fine-touch pressure thresholds in the adult penis. BJU Int. 2007 Apr;99(4):864-9.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17378847
- Dan Bollinger. Lost Boys: An estimate of U.S. circumcision-related infant deaths. Thymos: Journal of Boyhood Studies, vol. 4, No. 1, Spring 2010, 78-90. http://www.academia.edu/6394940/Lost_Boys_An_Estimate_of_U.S._Circumcision-RelatedInfantDeaths
- Carlos A Angel, MD. Meatal Stenosis. eMedicine June 12, 2006 http://emedicine.medscape.com/article/1016016-overview